2015. jún 15.

Baba-projekt menedzsment...

írta: Votisky Petra
Baba-projekt menedzsment...

avagy hogyan lehet gyereked hamarabb és költséghatékonyabban!

Legoptimálisabb esetben, ha egy pár úgy dönt, hogy jöhet a baba, akkor néhány hónapon belül tesztel a leendő anya egy "kétcsíkosat." Kevésbé optimális esetben ez a bizonyos kétcsíkos élmény késik és egy meddőségi központban köt ki a pár. Elméletben innentől kezdve sínen van a dolog, hiszen egy szakértő veszi kézbe az ügyet és végre úgy érezheti a pár, hogy minden rendben lesz.

Ezzel szemben a valóságban....    Ha valaki elindul az anyává válás felé vezető úton és a kevésbé szerencsés kisebbségbe tartozik, akiknek ez az út hosszú és mindenféle akadályokkal tarkított, akkor előbb-utóbb bekerül az állami és magán egészségügy szinte átláthatatlan útvesztőjébe. Orvostól orvosig, rendelőtől rendelőig vándorol az ember és mindenhol kap egy újabb darabkát a nagy puzzle kirakóshoz, amiről azt sem lehet tudni az elején, hogy mekkora lesz és egyáltalán mit kell kirakni. Hetek, hónapok, évek után ott állunk egy halom darabkával a kirakósból, de ötletünk sincs, hogy hogyan tovább. 

pieces-of-the-puzzle-592779_640.jpg

Valahogy hiányzik ebből az egészből valaki, aki összefogja az egész dolgot, egy projektmenedzser.

Elvileg ugye a meddőségi klinikákról vagy a kórházak gyönyörű nevű humán reprodukciós osztályairól azt gondolnánk, hogy kézbe veszik az ügyünket (ahogy ezt a mai bejegyzést is kezdtem). Ez igaz is, feltéve, ha semmiféle nőgyógyászattól független orvosi területtel nincs dolgunk: endokrinológussal, immunológussal vagy bárki mással. Ebben az esetben már legtöbb esetben a páciens, vagyis mi vagyunk azok, akik hozzuk-visszük az információt. Arra pedig senki nem figyel, hogy a folyamatok tényleg a legnagyobb idő- és költséghatékonysággal és eredményességgel történjenek. Lehet, hogy valamelyikre igen, de mindháromra biztosan nem.

Ha pedig a páciensnek nincs projektszemlélete, akkor sok-sok időt, pénzt és ezzel esélyt veszíthet el a hosszú hónapok, évek során. Ez nemcsak Magyarországon van így, hanem az általam ismert külföldi klinikákon is. 

Ennek több oka is lehet:

1. Az orvosoknak ritkán tanítanak projektmenedzsmentet (ami egyébként egy magánrendelő működtetéséhez is hasznos lenne),

2. Az orvosok legtöbbször iszonyatosan elfoglaltak (amiben természetesen szerepet játszik a nem túl optimális szervezés),

3. A legtöbb helyen nincs koordinátori pozíció a cégnél, aki egy-egy páciens ügyeit összefogja,

4. Az intézmények közötti együttműködés eléggé akadozik (többnyire arra szorítkozik, hogy ismerik egymást az orvosok és a beteg hozza-viszi a leleteket a két hely között),

5. A klinika és a beteg érdekei nem minden esetben egyeznek meg. 

A klinikának, mint minden vállalkozásnak, a profit és a bevétel a fő célja, míg a meddő párnak az a legfontosabb, hogy minél hamarabb, minél kevesebb kínlódással, minél kisebb pénzbefektetéssel sikerüljön a "megfelelő darabszámú" gyerek.

Ha lenne is projektmenedzser ebben a folyamatban, akkor is csak valamelyik oldal képviseletében jelenhet meg. Amelyik oldalnak pedig leginkább szüksége lenne rá, az a páciens. 

agenda-153555_640.png

Ezzel a ténnyel én magam is szembesültem, amikor a második vetélésem utáni kivizsgálások sorozatában hónapokat veszítettünk azért, mert az orvos egymás után csináltatott meg olyan vizsgálatokat, amelyeket pedig egyidejűleg is le lehetett volna zavarni. Szerencsére van annyi projektszemléletem és tudásom a projektmenedzser férjemtől, hogy innentől kezdve felvettem ezt a projektmenedzseri szerepet és terveztem, szerveztem, kontrolláltam a folyamatokat. Hívogattam a laborokat, az OGYÉI-t (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet), az orvosokat és mindenki mást, akitől információ kellett vagy akinek valamit tennie kellett a folyamatban. A férjem szerint sikerült egy "pióca-működésmódot" is kialakítanom, vagyis tényleg levakarhatatlanná váltam, ha szükségem volt valamire. :-)

És úgy tűnik, hogy működik a dolog. Sok különleges kezelésre volt szükségem, de sikerült mindent egyeztetnem, megszerveznem és most júniusban, az általam kitűzött időben elkezdeni a lombikkezelést. 

 

Szólj hozzá

projektmenedzsment meddőségi kezelés babaprojekt