2015. sze 22.

Alternatív módszerek...

írta: Votisky Petra
Alternatív módszerek...

avagy meddig kerüld az orvost!

Ha rákeresel a Google-ban az olyan szavakra, hogy "meddőség", "babatervezés", "teherbeesés", akkor számtalan terápiás, segítségnyújtási lehetőséget dob ki a homeopátiától, a családállításon át, a meddőséggel foglalkozó orvosokig. Ilyenkor az ember lánya elbizonytalanodik, hogy vajon melyiket is válassza.

Szerintem nagyon kevesen vannak, akik önszántukból rögtön valamelyik meddőségi klinikára mennek, sokkal gyakoribb az, hogy valamelyik alternatív módszerre esik a választás és hónapok, néha évek mennek el a próbálkozással. Persze vannak remek sikertörténetek is, amikor egy speciális torna, tabletta vagy masszázs eredményeképpen (vagy legalábbis azt akarjuk hinni, hogy annak eredményeképpen) megjelenik az régóta várt második csík a terhességi teszten.

Nem, nem vagyok alternatív módszer ellenes, én magam is sokat kipróbáltam és több van közülük, amiben ma is hiszek. Mi lehet azonban gond azzal, ha túl sokáig próbálod megoldani a problémát orvos nélkül, alternatív módszerekkel?

  • Kicsúszol az időből. Ha már elmúltál 35 éves, esetleg 40 is, akkor az időfaktornak nagyon fontos szerepe van. Az életkor előrehaladtával egyre gyorsabban csökken az esélyed a teherbeesésre, még a mesterséges eljárásokkal is!!!
  • Nem derül ki a valódi probléma. Az alternatív kezeléseknél sokszor nem lehet tudni, hogy  pontosan mire hatnak, ami nem is érdekel senkit, ha sikerül a baba, ha viszont nem, akkor lehet, hogy csak egy évekkel későbbi orvosi kivizsgáláson derül fény a valódi problémára.
  • A sikertelenség hátterében gyakran sok kis probléma áll, az alternatív módszer pedig nem nyújt megoldást valamennyire.

wellness-285591_1280.jpg

Mit érdemes tenni? Meddig érdemes várni?

A meddig kérdésre nincs egyértelmű válasz, mert több tényezőtől is függ:

  • Életkorodtól: 35 felett nem érdemes 1 évnél többet rászánni a dologra, 37 felett már fél év alternatív próbálkozás után, 40 év felett pedig még hamarabb, néhány hónap próbálkozás után érdemes orvoshoz fordulni.
  • Miben hiszel: Ha utálod a kórházakat, orvosokat és hidegrázást kapsz egy nőgyógyászati vizsgálótól, akkor az életkorodnak megfelelően kivárhatod a maximumot.
  • A női felmenőid között előfordult-e már ilyen probléma? Ha igen, akkor ismered-e az okát? Ha nem tudod, hogy mi volt a probléma, akkor nem biztos, hogy érdemes sokáig húzni a dolgot. (Az anyukádnak lehet, hogy volt 9 éve próbálkozni 24 éves korától, de ha te 38 éves vagy, akkor neked nincs ennyi időd.)

Az anyukádnak lehet, hogy volt 9 éve próbálkozni 24 éves korától, de ha te 38 éves vagy, akkor neked nincs ennyi időd.

Mi a jó megoldás?

Szerintem akkor vesztesz legkevesebbet, ha végigcsinálod a szükséges vizsgálatokat és az eredmények függvényében választasz alternatív módszert, esetleg az orvosi kezeléssel párhuzamosan. A kivizsgálás még nem jelenti azt, hogy automatikusan csak a lombik jöhet szóba....

Ha pedig nem találják a sikertelenség okát...

Ne nyugodj bele! Már nagyon sok vizsgálati módszer van, ami nincs benne a rutin meddőségi kivizsgálási protokollban. Ha már belevágsz a vizsgálatokba, akkor "menj el a falig", vagyis vizsgáljanak ki mindent.

Ha találnak valami okot, akkor is érdemes végigmenni a kivizsgálásokon, mert legtöbbször komplex oka van az egész problémának.

Én pszichológusként sem gondolom, hogy rögtön neki kellene esni a pszichológiai háttér kivizsgálásának addig, amíg nem tudunk semmit a testi történésekről. Abban viszont tudlak téged is támogatni, hogy kibírd a hosszas vizsgálatokat. 

Hidd el, megéri!

Szólj hozzá

alternatív módszerek meddőségi kivizsgálás kivizsgálási protokoll