Mesék a lombikból

avagy történetek az anyává váláshoz vezető útról

2017. jan 17.

Termékenységi jóga

írta: Votisky Petra
Termékenységi jóga

woman-570883_640_1.jpg

Ha mozognál valamit addig is, amíg a várva várt baba összejön, akkor a termékenységi jóga jó választás lehet. Az alábbi képsorokon néhány hasznos gyakorlatot találsz. 

...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 14.

Egészségügyi turizmus? - avagy gyógykezelések külföldön

írta: Votisky Petra
Egészségügyi turizmus? - avagy gyógykezelések külföldön

Pszichológusként és magánemberként is egyre többször találkozom olyan nőkkel (és férfiakkal is), akik orvosi kezelés miatt utaznak külföldre. Magyarok és nem magyarok is élnek ezzel a lehetőséggel Magyarországon és a világ sok más országában. Egész komoly egészségügyi turizmus alakult ki és nem csak nyugat-kelet irányban, vagyis nem csak nyugat-európaiak jönnek kelet-európába gyógyulni. Sok olyan probléma van, amiért az emberek hajlandóak utazni. Például meddőségi kezelés, autoimmun betegségek kezelése, speciális műtétek stb.

Miért utazik valaki más országba orvosi kezelésre?

  • Olcsóbb a kezelés más országban, mint ahol él.
  • Nem elérhető az adott kezelés abban az országban, ahol él.
  • Az adott betegséghez értő ...
Tovább Szólj hozzá

2016. jan 22.

Késői találkozás - késői baba?

írta: Votisky Petra
Késői találkozás - késői baba?

avagy meddig érdemes próbálkozni...

A mai interjút Mártával készítettem, aki 40 évesen ismerte meg a férjét, így viszonylag hamar orvosi segítségért folyamodtak. A történet még nem ért véget, zajlanak a kivizsgálások, kezelések, így együtt izgulhatsz majd Mártával, hogy a késői szerelemből lesz-e késői baba is. Én nagyon drukkolok nekik. :-) 

...

Tovább Szólj hozzá

2015. sze 24.

Sikertelen lombik után spontán baba... (interjú)

írta: Votisky Petra
Sikertelen lombik után spontán baba... (interjú)

...és aztán még egy...

Mai interjúalanyom Ildikó, akinek 4 év próbálkozás és egy sikertelen lombik után született egymás után két spontán babája is.

Miért döntöttetek úgy, hogy segítségre van szükségetek?

Már 37 éves voltam akkor. Átjárhatatlan volt mindkét petevezetékem. A páromnak is rosszak voltak az eredményei.  

Mi alapján döntöttétek el, hogy melyik egészségügyi intézményt/orvost válasszátok?

Egy barátnőm ajánlotta az intézetet, ő ott lombikozott, és látta, hogy mennyire maximalistán figyeli az orvos az eredményeket, rögtön módosít a gyógyszeradagon, gyakran ultrahangoz, stb.  

...

Tovább Szólj hozzá

lombik alternatív módszerek meddőségi kezelés spontán terhesség

2015. sze 22.

Alternatív módszerek...

írta: Votisky Petra
Alternatív módszerek...

avagy meddig kerüld az orvost!

Ha rákeresel a Google-ban az olyan szavakra, hogy "meddőség", "babatervezés", "teherbeesés", akkor számtalan terápiás, segítségnyújtási lehetőséget dob ki a homeopátiától, a családállításon át, a meddőséggel foglalkozó orvosokig. Ilyenkor az ember lánya elbizonytalanodik, hogy vajon melyiket is válassza.

Szerintem nagyon kevesen vannak, akik önszántukból rögtön valamelyik meddőségi klinikára mennek, sokkal gyakoribb az, hogy valamelyik alternatív módszerre esik a választás és hónapok, néha évek mennek el a próbálkozással. Persze vannak remek sikertörténetek is, amikor egy speciális torna, tabletta vagy masszázs eredményeképpen (vagy legalábbis azt akarjuk hinni, hogy annak eredményeképpen) megjelenik az régóta várt második ...

Tovább Szólj hozzá

alternatív módszerek meddőségi kivizsgálás kivizsgálási protokoll

2015. sze 22.

Vetélés után baba... (interjú)

írta: Votisky Petra
Vetélés után baba... (interjú)

avagy a magyar és holland rendszer különbségei

Interjúalanyom Meijer Mónika, aki 4,5 éve él Amszterdamban holland férjével. Összesen másfél év próbálkozás után jelent meg az a bizonyos második csík. A többit mondja el ő maga.

Mikor fordultatok először segítségért és hova?

A vetélésem után először Hollandiában próbálkoztunk, de aztán mindig hazarepültem vizsgálatokra, és hamar rájöttem, hogy specialistára lesz szükségem, nem „sima” nőgyógyászra. Akihez végül kerültem egy nagyon lelkiismeretes fiatal orvos, aki arra is rávilágított, (amire eddig még soha senki!), hogy azért vannak folyamatos vaginális fertőzéseim, mert egyszerűen hajlamom van rá, és ezek a tűzoltásszerű 3 napos kúpok semmire sem jók. Ekkor kaptam először egy bórkúpot, ami egyből csodát tett.

...
Tovább Szólj hozzá

vetélés Hollandia Maca

2015. jún 18.

Mert ezt így szoktuk...

írta: Votisky Petra
Mert ezt így szoktuk...

avagy a mindenható protokollokról

Szerintem már mindenki hallotta azt a mondatot orvos szájából, hogy "Ezt így szoktuk!" Ez általában akkor hangzik el, amikor rákérdezünk, hogy van-e esetleg valamilyen más lehetőség vagy miért így kell ezt csinálni? Ez a meddőségi kivizsgálások során és a kezeléseknél is nagyon gyakran elhangzik, de vajon mit jelent az egyén szempontjából?

A meddőségi klinikákon általában van egy kivizsgálási protokoll, amin minden odakerülő pár átesik. Ez lehet szűkebb vagy tágabb körű, de valójában sehol nem fedi le az összes problémát, ami előfordulhat. Amikor erre rákérdeztem (persze sajnos utólag), akkor azt a választ kaptam, hogy teljesen felesleges azonnal megcsinálni az összes drága vizsgálatot, amikor nagyon kicsi a valószínűsége, ...

Tovább Szólj hozzá

vetélés lombik saját történet meddőségi kivizsgálás meddőségi kezelés babaprojekt kivizsgálási protokoll

2015. jún 16.

Elhallgatott kételyek

írta: Votisky Petra
Elhallgatott kételyek

Aki már küzdött hosszú éveket babáért tudja, hogy micsoda érzelmi hullámvasút ez az egész folyamat. Folyamatosan fel-le, fel-le. Reménykedünk-csalódunk, reménykedünk-csalódunk és ez így megy hónapról-hónapra. 

Ez azonban csak a történet egyik fele. Sok olyan kétely is előjön a nőkben, amiről még csak beszélni sem mernek. "Biztos ettől a pasitól akarok én gyereket?", "Biztos, hogy akarok én gyereket?", "Biztos, hogy szeretném én ezt a felelősséget?" Ezek olyan gondolatok, amelyeket igyekszünk elhessegetni, hiszen hogy is gondolhatunk ilyet, amikor éppen közös erővel küzdünk azért a babáért. 

...

Tovább Szólj hozzá

lombik kételyek férfi és nő

2015. jún 16.

Nő és férfi a lombikban...

írta: Votisky Petra
Nő és férfi a lombikban...

... avagy miért nehéz teherbe esni ennyi férfi között

Szerintem nem én vagyok az egyetlen, akinek elhangzott már a szájából: "Ennyi férfi között én nem tudok teherbe esni!" Ez akkor történt, amikor már túl voltam 4 lombikon, 2 inszemináción és megszámlálhatatlanul sok vizsgálaton, amiket természetesen férfiak végeztek. A nőgyógyászok nagy része férfi, sok egyéb szakterületen is állandóan férfiakba botlunk. Most nem valami hülye feminista szöveggel szeretnék jönni, csak meg szeretném mutatni, hogy mennyire hiányzik a női energia, a női oldal ebből az egészből, miközben egy nagyon is női szerepünket kellene megélnünk.

...

Tovább Szólj hozzá

férfi és nő jin és jang

2015. jún 15.

Baba-projekt menedzsment...

írta: Votisky Petra
Baba-projekt menedzsment...

avagy hogyan lehet gyereked hamarabb és költséghatékonyabban!

Legoptimálisabb esetben, ha egy pár úgy dönt, hogy jöhet a baba, akkor néhány hónapon belül tesztel a leendő anya egy "kétcsíkosat." Kevésbé optimális esetben ez a bizonyos kétcsíkos élmény késik és egy meddőségi központban köt ki a pár. Elméletben innentől kezdve sínen van a dolog, hiszen egy szakértő veszi kézbe az ügyet és végre úgy érezheti a pár, hogy minden rendben lesz.

...

Tovább Szólj hozzá

projektmenedzsment meddőségi kezelés babaprojekt